Leren-kiezen-blog-spijt-van-mijn-keuze

Spijt van mijn keuze

Zeg eens eerlijk. Stel je keuzes wel eens uit omdat je bang bent dat je er later spijt van krijgt? Blijf je piekeren over de gevolgen: ‘Ja, maar wat als zus…?’ of ‘Wat als zo…?’

Maak je keuzes zelf

Als je een keuze voor je uitschuift uit angst dat je spijt krijgt van je beslissing, loop je een groot risico. Want voor je het weet is het keuzemoment voorbij en ben je te laat. Dan wordt de keuze voor jou gemaakt. En dat is jammer. Want het had ook anders gekund. Als je namelijk zelf je keuzes maakt en dit op een goede manier doet, hoef je daar achteraf nooit spijt van te krijgen.

In onderstaand filmpje schrijven mensen op waar zij spijt van hebben in hun leven. Dat wat ze graag anders hadden gedaan en vooral wat ze niet hebben gedaan, maar eigenlijk wel hadden willen doen. Klik op onderstaande afbeelding om het filmpje te bekijken.

spijt-van-mijn-keuze

Lessen in spijt

Bronnie Ware is een Australische verpleegster die jarenlang de zorg had over patiënten die nog maar kort te leven hadden. Bronnie vroeg de patiënten in het hospice waar zij werkte om, terugkijkend op hun leven, aan te geven waar zij het meeste spijt van hadden. Ze ontdekte 5 thema’s die steeds terugkwamen:

1. Ik wou dat ik mijn eigen leven had geleid in plaats van te leven naar de verwachtingen van anderen.
2. Ik wou dat ik niet zo hard gewerkt had.
3. Ik wou dat ik de moed had gehad om mijn ware gevoelens te tonen.
4. Ik wou dat ik in contact was gebleven met mijn vrienden.
5. Ik wou dat ik mezelf had toegestaan gelukkiger te zijn.

Hoe wil jij aan het eind van je leven terugkijken op jouw leven? Waar wil je geen spijt van hebben? Wat betekent dat voor de keuzes die je maakt?

Leer kiezen en voorkom spijt achteraf

Wil je leren hoe je goede keuzes kunt maken en voorkomt dat je achteraf spijt krijgt? Tijdens de training ‘De kunst van het kiezen’ leer ik je hoe je bewuste keuzes maakt. Ik maak inzichtelijk hoe een keuzeproces eruit ziet, welke keuzestijlen er zijn en hoe je deze inzet. Je ontdekt wat jouw belangrijkste waarden zijn en wat jouw visie is op de toekomst, zodat je van daaruit nieuwe, krachtige keuzes kunt maken. Meer weten? Bel of mail me gerust voor meer informatie.