Leren-kiezen-blog-vier-je-keuze

Vier je keuze

Omdat ik keuzecoach ben krijg ik regelmatig de vraag of ik zelf goed keuzes kan maken. Over het algemeen kan ik zeggen dat ik dat goed kan. Maar als ik dan met de aannemer aan het overleggen ben over de kleur van de nieuwe tegels van de badkamer, dan denk ik bij mezelf: “Nou keuzecoach, wat gaat het worden?”

Als keuzecoach heb ik snel door hoe het komt als het even niet lukt om keuzes te maken. Ik ben moe, mis overzicht, of heb te veel andere dingen aan mijn hoofd. Gelukkig weet ik wat me dan te doen staat: overzicht creëren en goed voelen waar ik behoefte aan heb. Soms besluit ik een keuze bewust uit te stellen tot een beter moment. Niet om de keuze uit de weg te gaan, maar om hem te laten ‘rijpen’.

Niet eenvoudiger, wel overzichtelijker

Goed weten hoe je moet kiezen maakt het niet per se eenvoudiger om keuzes te maken. Maar door het proces te kennen, te weten welke valkuilen er zijn en te kunnen kiezen voor de meest handige keuzestijl, wordt het wel overzichtelijker wat je te doen staat. Het helpt je sneller de juiste stappen te zetten en dat geeft rust.

Leren van eerdere keuzes

Nadat je een lastige keuze hebt gemaakt vergeet je vaak direct hoeveel tijd en energie het je heeft gekost om zover te komen. Toch is het zinvol om hier even bij stil te staan. Wat kun je van deze ervaring leren voor een volgende keer? Door te reflecteren op je keuzes vergroot je je keuzevaardigheid en wordt keuzes maken in de toekomst makkelijker.

Vier je keuze!

In 2009 besloot ik mijn vaste baan op te zeggen en voor mezelf te beginnen. Een keuze waar ik nog steeds trots op ben. Het was zo’n opluchting en gaf me zoveel vrijheid!

Op welke keuze ben jij trots? Wat heb je ingezet om deze keuze te kunnen maken? Met wie heb je gesproken? Wat heb je gedaan? En… heel belangrijk… Heb je jouw keuze gevierd? Door je ervan bewust te zijn dat je deze keuze toch maar mooi gemaakt hebt, geef je een boost aan je zelfvertrouwen. Hoe lastig de keuze waar je nu misschien mee worstelt ook is, heb geduld en vertrouwen: you can do it!

Hulp bij keuzes maken

Worstel je met een lastige keuze? Zou je graag leren hoe je erachter komt wat voor jou de beste keuze is? Ik help je graag! Neem gerust contact met me op voor meer informatie.