Leren-kiezen-blog-3-oefeningen-die-je-helpen-kiezen

3 Oefeningen die je helpen kiezen

Welke keuze vind jij lastig om te maken? Zit je in een restaurant altijd een uur lang te staren naar de menukaart? Denk je al maanden na over wat je vakantiebestemming wordt deze zomer? Heb je al 20 huisbezichtigingen gedaan, maar het perfecte huis nog niet gevonden?

Of je nou moeite hebt met kleine of grote keuzes, soms kan een beetje hulp heel welkom zijn. Daarom heb ik 3 simpele oefeningen voor je op een rij gezet om je te helpen de knoop door te hakken.

1. Wat zou Superman doen?

Wie is jouw held? Wie bewonder je? Tegen wie kijk je op? Is dat Superman? Je moeder? De buurman? Een leraar? Een vriendin? Stel je eens voor dat jij deze persoon bent. Wat zou je dan doen als je met het dilemma geconfronteerd werd waar jij nu mee worstelt? Hoe zou je omgaan met keuzestress? Hoe zou je tot een beslissing komen? Wat leert dit jou over hoe je deze keuze kunt maken?

2. Muntje opgooien

Bij twijfel tussen twee opties waar je niet uitkomt als je er nog verder over nadenkt kun je een muntje opgooien. Kop is optie A en munt is optie B. Kijk of je bij jezelf kunt voelen of tijdens het opgooien een voorkeur naar boven komt. Hoop je dat één van de opties boven ligt? Ben je blij met de uitkomst, of baal je? Dit geeft belangrijke informatie over wat voor jou de juiste keuze is.

3. Nachtje over slapen

Worstel je met een belangrijke, meer complexe keuze zoals het kopen van een huis of het opzeggen van je baan? Dan werkt lang nadenken over de keuze niet altijd goed en soms werkt het zelfs averechts. Er ontstaat een warboel in je hoofd en je komt er niet meer uit. Je onderbewuste zou dan weleens een goede raadgever kunnen zijn. Je onderbewuste heeft namelijk een veel grotere verwerkingscapaciteit en bezit veel kennis waar we niet bewust bij kunnen komen.

‘Slaap er eerst een nachtje over’ is dus helemaal niet zo’n gek idee bij een complexe keuze. Het gaat erom dat je je onderbewuste tijd geeft om alle relevante informatie die je verzameld hebt te verwerken. Door de keuze even los te laten wordt dan op een gegeven moment ‘vanzelf’ helder wat je moet kiezen. Het is dan wel handig om je bewustzijn nog even te gebruiken om bijvoorbeeld te controleren of er geen verborgen gebreken in het huis zijn, of de arbeidsvoorwaarden van je nieuwe baan te checken.

Meer leren over de kunst van het kiezen?

Zou je wel wat meer tips willen om authentieke, positieve en duurzame keuzes te kunnen maken? Doe dan mee met de workshop ‘Kiezen doe je zo’. Tijdens deze inspirerende bijeenkomst breng je jouw eigen keuzevraag in en wissel je ervaringen uit met de andere deelnemers. Je gaat naar huis met handig tips die jou helpen de knoop door te hakken!

Meer weten? Neem gerust contact met me op voor meer informatie.